HP позиционира Spectre 13 като най-тънкия лаптоп в света

Публикувано от ComputerNet 06/04/2016 0 Коментар(и)

Когато става дума за ултратънки лаптопи, обикновено се споменават 13,2-милиметровия Apple MacBook 12 или 15,2-милиметровия Dell XPS 13.

Скоро те ще имат конкурент в тази категория: на 25 април стартират предварителните поръчки за HP Spectre 13, който в затворено състояние е дебел 10,4 милиметра, капакът му – едва 2 мм.

HP Spectre 13

 

При тези размери би трябвало да очакваме посредствени технически характеристики, но реално не е така. Наистина, HP Spectre 13 няма сензорен 4К-екран или трансформираща се в таблет конструкция на корпуса, но пък е снабден с 13,3-инчова IPS-матрица с резолюция 1920 × 1080 и защитена със стъкло Gorilla Glass 4, както и процесор Intel Core от поколението Skylake.

 

HP Spectre 13

За да се осигури ефективно охлаждане на мощния процесор в ултратънкия корпус, производителят използва схема на основата на топлинни тръби и два вентилатора. Друг проблем при устройствата с ограничено вътрешно пространство – краткото време на автономна работа – инженерите от НР решават с монтирането на неподвижна плоска батерия, чийто капацитет се запазва на приемливо ниво заради голямата повърхност. В резултат на това Spectre 13 може да работи с едно зареждане в продължение на 9,5 часа.

Сред спецификациите на HP Spectre 13 може да се отбележи графична система Intel HD Graphics 520, оперативна памет от 8 гигабайта, SSD с 256GB или 512GB, стереоколони Bang & Olufsen и три порта USB Type-C, към всеки от които може да се включи захранващ блок.

Цената на модела започва от 1170 долара, но производителят не се ограничава със стандартната конфигурация и обяви ексклузивна серия на Spectre 13, по която са работили известните дизайнери бижутери Торд Бунтие и Джес Хана, които украсяват лаптопа с 18-каратово злато, диаманти и кристали Swarovski. Всъщност дори и при стандартното оформление Spectre 13 изглежда доста стилно, за което допринасят материалите, от които е изработен корпусът – алуминий и въглеродно влакно.

Ултрабукът е и първата машина на НР, която носи новото лого на компанията. То може да се види и на капака, и под дисплея.